"نگهداری عمومی فیلتر شنی استخر"
1- برای تمیز کردن سطح خارجی فیلتر و پمپ استخر و زدودن آلودگی و گرد و خاک از آنها، از مواد شوینده ملایم استفاده کرده و سپس با آب آنها را شستشو دهید. به هیچ عنوان برای این کار از حلال های قوی استفاده نکنید.
2- در صورتی که نیاز به تعمیر قطعات داخلی فیلتر باشد، ابتدا باید سیلیس موجود در فیلتر تخلیه شود. برای این کار، شیر تخلیه تعبیه شده در پایین فیلتر را باز کرده و با فشار آب شیلنگ، داخل فیلتر را شستشو و سیلیس آن را خارج کنید.
3- همواره در نظر داشته باشید که فیلتر شنی استخر، یک مخزن "تحت فشار" است و نمی بایست تحت فشار و هنگام کار، تعمیر و سرویس شود. همیشه پیش از شروع به سرویس و تعمیر فیلتر، ابتدا فشار آن را تخلیه نموده و شیر هوای آن را باز کنید تا هوای موجود داخل فیلتر به سمت فضای باز هدایت شود.
4- هرگاه می خواستید تا فیلتر را دوباره راه اندازی کنید، ابتدا شیر تخلیه هوای فیلتر را باز کرده و از آن فاصله بگیرید.
5- صافی (Strainer) داخل پمپ می بایست هر هفته دو بار بازرسی و تمیز شود. برای این کار، سرپوش شفاف پمپ را برداشته، صافی را از آن خارج نموده و پس از شستشو و تمیز کردن، مجدداً در جای خود قرار دهید. اورینگ دور سرپوش پمپ را بررسی کنید و در صورت خرابی، حتماً آن را تعویض کنید. برای تعمیر موتور پمپ، حتماً از شرکت های ارائه دهنده تخصصی این خدمات استفاده کنید.
"تمیز کردن فیلتر شنی استخر"
1- فیلتر شنی نصب شده برای یک استخر نوساز، می بایست 48 ساعت بعد از کار کردن، حتماً بک واش و تمیز شود تا مواد ناشی از عملیات اجرایی استخر که توسط آب وارد فیلتر شده اند، از فیلتر خارج شده و موجب خرابی فیلتر شنی استخر نشود.
برای اینکه متوجه شویم چه زمانی می بایست فیلتر شنی استخر را بک واش کنیم، سه روش وجود دارد:
- دقیقترین روش برای تعیین زمان بک واش، اندازه گیری نرخ جریان (دبی) آب استخر است. البته این کار زمانی میسر است که وسیله اندازه گیری نرخ جریان روی مدار تصفیه آب استخر نصب شده باشد. در این حالت، در صورت کاهش 30% نرخ جریان نسبت به حالت راه اندازی فیلتر تمیز، می بایست فیلتر شنی را بک واش کنیم. به عنوان مثال، اگر دبی اولیه خروجی فیلتر 60 گالن بر دقیقه (GPM) بوده و پس از مدتی با کاهش 30 درصدی (معادل 20 گالن بر دقیقه)، به عدد 40 رسیده باشد، زمان آن فرارسیده است تا فیلتر را بک واش کنیم.
- روش کیفی تر و کم دقت تر این است که میزان آب برگشتی به استخر را از طریق نازلهای نصب شده روی دیواره استخر، به صورت چشمی بررسی کنیم. زمانی که متوجه شدیم حجم آب وارد شونده به استخر از طریق این نازلها کاهش پیدا کرده است، نشان می دهد که لازمست تا فیلتر را بک واش کنیم.
- متداولترین و البته کم دقت ترین روش، تعیین زمان بک واش بر اساس افزایش فشار فیلتر است. زمانی که فشار فیلتر توسط گیج نصب شده روی آن، 10 psi بیشتر از حالت اولیه را نشان دهد، زمان بک واش فیلتر فرارسیده است.
2- همواره در نظر داشته باشید که فیلتر شنی نمی بایست بر اساس بازه های زمان مشخص (مثلاً هر سه روز یکبار)، بک واش شود. خیلی مهم است که بدانید تعداد بک واش بیش از حد فیلتر شنی، باعث کاهش عملکرد آن می شود. عواملی مانند تغییر شرایط آب و هوا، بارش های سنگین، گرد و خاک، آلودگی و حتی دمای آب، بر روی زمان و تعداد دفعات مورد نیاز بک واش تأثیرگذار هستند.
هشدار: عدم عملکرد مناسب سیستم فیلتراسیون استخر، از مهمترین دلایل کدر شدن آب استخر است. کدر شدن آب استخر موجب می شود تا داخل آب به وضوح دیده نشده و در هنگام شیرجه و یا شنا، صدمات جدی به شناگر وارد کند. به همین دلیل، به هیچ عنوان در استخر با آب کدر شنا نکنید.
"عملکردهای مختلف شیر کنترلی فیلتر شنی استخر"
- حالت فیلتر (Filter): در این حالت، جریان از سمت پمپ به داخل فیلتر هدایت شده و از سمت یالای بستر سیلیس به پایین آن حرکت کرده و پس از تصفیه شدن، از طریق نازلها و رایزر (لوله عمودی داخل فیلتر)، به سمت بالا و با خارج شدن از پورت خروجی شیر، وارد استخر می شود. این حالت، وضعیت عادی کارکرد فیلتر در زمان تصفیه آب استخر است.
- بک واش (Backwash): در این حالت، آب از پمپ وارد فیلتر شده و با حرکت از داخل رایزر فیلتر به سمت پایین، از بخش تحتانی سیلیس به سمت بالای آن (بر خلاف حالت فیلتراسیون معمول) حرکت می کند تا سیلیس ها کاملاً شستشو داده شده و آلودگی ها و مواد چسبیده به آنها جدا شده و تمیز شوند. آب خروجی، سپس وارد شیر شده و از پورت تخلیه (Waste) از فیلتر خارج شده و وارد فاضلاب می شود. از وضعیت "بک واش"، برای شستشوی فیلتر با معکوس کردن جریان آب در آن استفاده می شود.
- شستشو (Rinse): در حالت شستشو، جریان آب از سمت پمپ به سمت فیلتر وارد شده و از بالای بستر سیلیس به سمت پایین حرکت کرده و نهایتاً از طریق لوله عمودی داخل فیلتر به سمت بالا هدایت و وارد شیر می شود (همان مسیر جریان آب در حالت فیلتراسیون عادی). نهایتاً این آب از داخل شیر و از طریق پورت تخلیه به سمت فاضلاب هدایت می شود. از وضعیت "شستشو"، برای راه اندازی فیلتر تمیز و همینطور آماده سازی بستر سیلیس بعد از بک واش استفاده می شود.
- تخلیه (Waste): در حالت تخلیه، آب از طریق پمپ وارد شیر شده و بدون وارد شدن به داخل فیلتر، مستقیماً به فاضلاب تخلیه می شود. استفاده از این حالت، برای مواقعی است که لازمست تا سطح آب استخر کاهش یابد و یا نیاز به تخلیه استخر وجود داشته باشد.
- بسته (Closed): در این حالت، هیچ جریانی در داخل شیر وجود نخواهد داشت. زمانی که پمپ روشن است، به هیچوجه شیر فیلتر را در این حالت قرار ندهید.
- بازگردش (Recirculate): در این وضعیت، آب از سمت پمپ وارد شیر شده و بدون وارد شدن به فیلتر، از طریق پورت خروجی، مجدداً وارد استخر می شود. استفاده از این حالت، برای زمانهایی است که تنها به گردش آب در استخر بدون وارد شدن به فیلتر نیاز باشد.
- جلوگیری از یخ زدگی (Winterizing): در ادامه و در بخش مربوطه توضیح داده خواهد شد.
هشدار: برای جلوگیری از صدمه دیدگی فیلتر و همینطور صدمه احتمالی به افراد کنار آن، حتماً قبل از هر تغییر وضعیت شیر فیلتر، پمپ را خاموش کنید.
"دستورالعمل بک واش فیلتر شنی استخر"
1- پمپ را خاموش کنید.
2- مطمئن شوید که مسیر مکش آب به فیلتر و همینطور، مسیر بک واش آماده و بدو ن مشکل باشند به نحوی که آب بتواند به سادگی از استخر وارد فیلتر شده و در مسیر بک واش حرکت و از آن خارج شود. سپس، شیر فیلتر شنی استخر را در حالت "بک واش" (Backwash) قرار دهید.
3- از فیلتر فاصله گرفته و سپس پمپ را روشن کنید.
4- فیلتر را به مدت حدودی سه دقیقه و یا تا وقتی که آب بک واش کاملاً تمیز و شفاف شود، در حالت بک واش شستشو دهید.
5- پمپ را خاموش کرده و شیر فیلتر را در وضعیت "شستشو" (Rinse) قرار دهید.
6- از فیلتر فاصله گرفته و سپس پمپ را روش کنید.
7- فیلتر را به مدت زمان حدودی 30 ثانیه شستشو دهید.
8- پمپ را خاموش کرده و سپس شیر فیلتر را در وضعیت "فیلتر" (Filter) قرار دهید.
9- مطمئن شوید که مسیر برگشت آب به استخر کاملاً باز بوده و آب براحتی می تواند وارد استخر شود.
10- شیر تخلیه هوای فیلتر را باز کنید. از فیلتر فاصله گرفته و پمپ را روشن کنید.
11- زمانی که جریان آب یکنواخت از شیر تخلیه هوای فیلتر خارج شد، این شیر را ببندید.
12- هم اکنون، فیلتر در شرایط عملکرد فیلتراسیون عادی خود در مدار تصفیه استخر قرار دارد. گردش و برگشت آب به استخر را بررسی کرده و فشار فیلتر را در این حالت یادداشت کنید.
13- فشار یادداشت شده در مرحله 12، نمی بایست از فشار یادداشت شده در زمان راه اندازی اولیه فلیتر، بیشتر باشد.اگر فشار فیلتر بعد از بک واش، بین 4 تا 6 psi بیشتر از فشار فیلتر در زمان راه اندازی اولیه آن باشد، لازمست تا بستر سیلیس فیلتر، با مواد شیمیایی مناسب، تمیز شود.
"تمیز کردن سیلیس فیلتر شنی استخر با مواد شیمیایی"
1- توصیه شده است که برای تمیز کردن سیلیس فیلتر شنی استخر، از مواد شیمیایی مخصوص این کار استفاده شود. این مواد شیمیایی، باعث تمیز شدن سیلیس از چربی ها، ذرات و خاک چسبیده به آنها میشود.
2- بر اساس دستورالعمل سازنده ماده شیمیایی تمیز کننده، محلول با غلظت مناسب این ماده را تهیه و آماده استفاده نمائید.
3- فیلتر را مطابق دستورالعمل بیان شده در بخش قبل، بک واش کنید.
4- اگر فیلتر پایین تر از سطح استخر قرار دارد، پمپ را خاموش کرده و شیرهای مربوطه موجود در مدار تصفیه استخر را طوری ببندید که مطمئن شوید آب استخر تخلیه نمی شود.
5- پمپ را خاموش کرده و شیر تخلیه واقع در پایین فیلتر را باز کنید تا آب فیلتر کاملاً از آن خارج شود. شیر فیلتر را در حالت بک واش قرار دهید.
6- پس از تخلیه فیلتر، شیر تخلیه فیلتر را بسته و سرپوش روی صافی پمپ را بردارید.
7- مطمئن شوید که مسیر بک واش فیلتر آماده و بدون مشکل است.
8- پمپ را روشن کرده و محلول شیمیایی آماده شده را به آهستگی به داخل بخشی که صافی پمپ در آن قرار دارد، بریزید.
9- به ریختن محلول ماده شیمیایی به همین ترتیب ادامه دهید تا زمانی که بستر سیلیس کاملاً از این محلول اشباع شود.
10- پمپ را خاموش کرده و بگذارید شیر فیلتر در همان حالت بک واش باقی بماند. اجازه دهید این وضعیت حدود 12 ساعت باقی بماند. (شب تا صبح، زمان مناسبی برای انجام این کار است.)
11- سرپوش پمپ را سر جای خود قرار داده و دستورالعمل بک واش را مطابق آنچه در بخش قبل بیان شد، بصورت کامل انجام دهید.
12- همواره مراقب باشید تا ماده شیمیایی تمیز کننده سیلیس فیلتر شنی، وارد آب استخر نشود.
"جلوگیری از یخ زدگی فیلتر شنی استخر"
هشدار: یخ زدن آب در تجهیزات و لوله کشی های مدار تصفیه استخر، می تواند باعث وارد شدن خسارات قابل توجهی به آنها گردد. لذا در مناطقی که دمای هوای آنها می تواند باعث یخ زدگی آب شود، حتماً می بایست تمهیدات لازم برای جلوگیری از این اتفاق در تجهیزات استخر، در نظر گرفته شود.
1- فیلتر را بک واش کرده و پمپ را خاموش کنید. سپس، شیر فیلتر را در وضعیت "جلوگیری از یخ زدگی" (Winterizing) قرار دهید.
2- سرپوش شیر تخلیه قرار گرفته در پایین فیلتر را بردارید.
توجه: تنها سرپوش شیر تخلیه را بردارید. در صورتیکه علاوه بر سرپوش، اتصالات داخلی شیر تخلیه را نیز بردارید، علاوه بر آب، سیلیس هم از داخل فیلتر خارج می شود. سرپوش شیر تخلیه را جایی نگه دارید و در طول تمام مدت زمانی که سیستم در حال عدم فعالیت است، آنرا روی شیر تخلیه قرار ندهید.
هشدار: وضعیت شیر کنترلی فیلتر در تمام مدت زمانی که از سیستم استفاده نمی شود، می بایست در وضعیت Winterizing باقی بماند. زیرا در این حالت، هیچ فشاری به شیر و مواد آب بندی آن وارد نمی شود.
3- تمام لوله کشی های مربوطه به مدار تصفیه استخر را تخلیه کنید.
4- توصیه شده که روی فیلتر و پمپ، روکشی پلاستیکی برای جلوگیری از نفوذ سرمای هوا به آنها کشیده شود. اما توجه داشته باشید که هرگز روی الکتروموتور پمپ را پلاستیک نپیچید.
5- در صورتیکه نحوه نصب پمپ به صورتی باشد که امکان تخلیه آب آن وجود نداشته باشد، می توان از محلول 40 درصد پروپیلن گلیکول و 60 درصد آب استفاده نمود. این محلول می تواند باعث حفاظت از یخ زدگی آب داخل پمپ تا دمای -45.5 درجه سانتیگراد شود.
نکته: از محلول های ضدیخ دیگر به غیر از پروپیلن گلیکول استفاده نکنید. زیرا این مواد بسیار سمی بوده و باعث وارد شدن صدمه به پمپ نیز خواهند شد.
مرحله اول
برای جلوگیری از وارد شدن آسیب به سیستم لوله کشی و شیر فیلتر، قبل از هر کاری پمپ استخر را خاموش کنید.
مرحله دوم
در حالت عادی کارکرد استخر، احتمالاً شیر فیلتر در وضعیت "FILTER" قرار دارد. اهرم شیر را کاملاً به سمت پایین فشار داده و آنرا حرکت دهید تا در حالت "BACKWASH" قرار بگیرد. همیشه به یاد داشته باشید که برای جلوگیری از صدمه دیدگی قسمت seal شیر، کاملاً اهرم را به پایین فشار داده و سپس آنرا بچرخانید.
مرحله سوم
مطمئن شوید که شیلنگ خروجی بک واش به خروجی فاضلاب محوطه کشیده شده است.
مرحله چهارم
در حالت عادی کارکرد استخر، احتمالاً شیر فیلتر در وضعیت "FILTER" قرار دارد. اهرم شیر را کاملاً به سمت پایین فشار داده و آنرا حرکت دهید تا در حالت "BACKWASH" قرار بگیرد. همیشه به یاد داشته باشید که برای جلوگیری از صدمه دیدگی قسمت seal شیر، کاملاً اهرم را به پایین فشار داده و سپس آنرا بچرخانید.
مرحله پنجم
مجدداً پمپ را خاموش کنید.
مرحله ششم
دسته شیر را به پایین فشار داده و آنرا در وضعینت RINSE (شستشو) قرار دهید. بعد از بک واش، سیسلیس های فیلتر در حالت نامنظمی قرار دارند و باید به حالت قبل خود برگردند. همچنین، کثیفی های برجامانده بعد از بک واش می بایست شستشو شده و به بیرون فیلتر هدایت شوند. وضعیت "شستشو" این دو کار را برای فیلتر انجام می دهد.
مرحله هفتم
پمپ را روشن کنید و اجازه دهید تا فیلتر در حالت RINSE بین یک تا دو دقیقه کار کند.
مرحله هشتم
در حالت عادی کارکرد استخر، احتمالاً شیر فیلتر در وضعیت "FILTER" قرار دارد. اهرم شیر را کاملاً به سمت پایین فشار داده و آنرا حرکت دهید تا در حالت "BACKWASH" قرار بگیرد. همیشه به یاد داشته باشید که برای جلوگیری از صدمه دیدگی قسمت seal شیر، کاملاً اهرم را به پایین فشار داده و سپس آنرا بچرخانید.
مرحله نهم
پمپ را روشن کنید. هم اکنون فیلتر استخر شما در حالت کارکرد عادی خود قرار دارد. فشار سنج فیلتر را مشاهده کنید. الان باید فشار فیلتر نسبت به حالت قبل ار بک واش، حدود 8-10 psi کاهش پیدا کرده باشد.
------------------------------------
فیلتر شنی (Sand filter) مخازن تحت فشار یا اتمسفریکی هستند که از فولاد، فایبر گلاس و یا بتن تشکیل شده اند و شامل بستری از شن و ماسه خالص با شکل تقریبی استوانه ای، مربعی یا دایره ای اند.
فیلترهای شنی را بر اساس نوع گردش آب به چهار دسته تقسیم بندی می کنند که رایج ترین آن در استخر ها، فیلترهای شنی تحت فشار است.
فیلترهای شنی تحت فشار
فیلترهای شنی تحت فشار رایج ترین نوع فیلتر مورد استفاده برای استخر ها می باشد که با ایجاد سرعت مناسب برای فیلتراسیون، تصفیه ای ایده آل را فراهم می سازد. در هنگام تصفیه، آب کثیف استخر از لوله ورودی وارد فیلتر میشود. فشار پمپ و نیروی جاذبه، آب را از درون شن به سمت پایین هدایت میکند و شن و ماسه های ریز هرگونه آشغال و مواد زائد را از آب استخر میگیرند. در پایین فیلتر های شنی نازل هایی با سوراخ های بسیار ریز وجود دارد که اجازه عبور شن و ماسه را نخواهند داد اما آب از داخل این نازل ها عبور می کند. در زیر مخزن، آب تصفیه شده از لوله خروجی خارج می شود.
فیلترهای شنی تحت فشار در اشکال، سایز و جنس های متفاوتی ساخته می شوند که رایج ترین آن ها فیلتر های شنی عمودی با دو سر عدسی است. که بقطر مشخص از ورق فولادي ST-37 (و یا گالوانیزه) به ضخامت اعلامی در ASME برای جداره و بدنه و همچنین ورق بضخامت اعلامی در ASME، براي عدسی هاي فوقاني و تحتاني كه به روش DOUBLE-DISH ساخته شده كه پس از زنگ زدائي از داخل با دو لايه پوشش اپوكسي و از خارج با يك لايه ضدزنگ و دو لايه رنگ مخصوص رنگ آميزي ميگردد. در ضمن برای بالا بردن کیفیت فیلتراسیون و عمر فیلترهای تحت فشار میتوان قبل از عملیات رنگزنی، فیلترها را از داخل، سند بلاست کرد.
این نوع از فیلترها مجهز به ديفيوزهاي گالوانيزه در قسمت فوقاني هستند که آب را برای تصفیه بهتر بر روی بستر شنی روی فیلتر پخش میکنند.
همچنین در پایین این فیلتر ها و زیر آخرین لایه از سیلیس درون آن، استرينرهاي برنجی (نازل های برنجی) جهت جمع آوري و عبور آب قرار دارند. در بازار فیلترهایی که از نازل های پلاستیکی استفاده میکنند نیز وجود دارد که این نازل ها کیفیت پایینی نسبت به نوع برنجی دارند و قیمت آن ها تا 100 برابر کمتر از نازل های برنجی میباشد. یکی از ارکان انتخاب فیلتر مناسب، داشتن نازل های برنجی است.
درون فیلترهای شنی چهار لایه مختلف از سیلیس با ضريب يكنواختي 35/1، با دانه بندي زير از نوع سنگهاي مخصوص و درجه خلوص بالای 95% باید وجود داشته باشد .
کلیه سیلیسهای ریخته شده در فیلترهای شنی جمعاً به ارتفاع حدود يك متر خواهد رسيد که این عدد به ظرفیت فیلتر ربطی ندارد چون پس از آزمایشاتی که روی فیلترهای شنی انجام شده است این موضوع به اثبات رسیده که از یک ارتفاعی به بعد مواد بکار برده شده در فیلترها توانایی تصفیه بیشتر آب را ندارند و ماکزیمم ارتفاع 1.5 متر برآورد شده است و با در نظر گرفتن بستر فیلتر و پخش کننده آب ارتفاع فیلتر های شنی به 1.5 متر میرسد.
شن هایی با دانه بندی ریزتر سطح بیشتری را فراهم میکنند و درنتیجه بیشتر آلودگی آب را میگیرند. اما به انرژی پمپاژ بیشتری برای انتقال سیال نیاز دارند. در اکثر فیلترهای شنی فشاری از رنج دانه های 0.2 تا 1.2 میلی متر استفاده می شود.
ذرات بزرگتر از 100 میکرومتر تمایل به بستن منافذ فیلتراسیون دارند که دانه های بزرگتر ماسه می توانند بر این مشکل غلبه کنند. به همین دلیل عمق بستر شن حدودا 0.6 تا 1.5 متر بسته به کاربرد مختلف می باشد.
طراحی فیلترهای شن و ماسه نشان می دهد که باید با حداکثر سرعت جریان 10 gpm/ft2 کار کنند. با استفاده از توان مورد نیاز و حداکثر دبی ، مساحت لازم را می توان محاسبه کرد. نکته نهایی طراحی این است که مطمئن باشید مایع به درستی در بستر جریان دارد و هیچ مقدار از مایع توسط شن و ماسه از مسیر جریان منحرف نمی شود.
هنگامی که شستشو انجام شد پس از مدتی کثیفی جمع شده در شن ها، اجازه عبور آب کمتری را می دهد. این در حالی است که مواد زائد موجود در فیلتر بجای می مانند، که باید از آن خارج شوند. حال زمان شست و شوی معکوس فیلتر است.
وقتی فیلتر مقدار زیادی از خاک را انباشته می کند فشار افت کرده و آب نمی تواند آزادانه از فیلتر خارج شود. شست و شوی معکوسآب را به عقب می فرستد تا از طریق فیلتر گرد و خاک به دام افتاده بیرون رود. پس از شست و شوی معکوس ، افزایش فشار برگشت به استخر کاملا مشخص است و اگر گیج فشار روی فیلتر نصب شده باشد، مشاهده می شود که فشار بیش از 0.5 bar بهبود می یابد.
فیلتر های شنی چگونه شست و شو می شوند؟
شست و شوی معکوس یا همان پس شویی در فیلتر شنی به سادگی و از طریق برگشت جریان آب استخر صورت می گیرد. بدین صورت که با عبور بالعکس جریان از پایین به سمت بالای فیلتر شنی، مواد زائدی که در بین شن های فیلتر، گیر کرده است به فاضلاب انتقال می یابد.
برای پس شویی باید پمپ را خاموش کرد و شیرِ فیلتر را در حالت "شست و شوی معکوس " قرار داد و سپس پمپ را دوباره روشن کرد. معمولا پس شویی در استخرها 2 تا 3 دقیقه به طول می انجامد. پس از پایان شست و شوی معکوس پمپ را خاموش کرد و شیر را درحالت "close" قرار داد، سپس پمپ را 30 تا 60 ثانیه روشن کرد تا مطمئن شوید که تمام آب کثیف در پس شویی به فاضلاب رفته و وارد استخر نمی گردد. پمپ را برای آخرین بار متوقف کرده و شیر را در حالت "Filter" قرار می دهیم. حال پمپ را روشن کرده و فیلتر دوباره به تصفیه کردن آب استخر مشغول می شود.
گیج فشار در ورودی و خروجی به اپراتور استخر می فهماند که مسیر عبور آب در فیلتر در حال بسته شدن میباشد. اگر گیج، فشار خیلی بیشتری را در ورودی نسبت به خروجی نشان دهد اپراتور متوجه میشود که آشغال زیادی در بین شن ها جمع شده. این به معنی این است که هم اکنون زمان "شست و شوی معکوس " فیلتر است. برای "شست و شوی معکوس " اپراتور، شیرها را برای تغییر مسیر آب تنظیم میکند، لوله برگشت به استخر را میبندد و لوله خروجی را باز میکند که آب وارد سیستم فاضلاب شود.
شن های فیلترهای شنی پس از چند وقت باید عوض شوند؟
مهندسین بنابر کیفیت شن های مورد استفاده در فیلترهای شنی زمانی بین 5 تا 10 سال را برای تعویض آن پیشنهاد میدهند. در حالیکه دیده شده است که گاها فیلتر ها بیش از 20 سال بدون تغییر شن به کار خود ادامه داده اند اما کارایی که باید را ندارند. در ابتدای کار فیلترها، شن استفاده شده بسیار زبر میباشد. این زبری آن چیزی است که باعث میشود شن و ماسه ذرات خاک در آب را فیلتر کند. از آنجایی که زبری این شنها در گذر زمان کمتر میشود، راندمان فیلتر کم می شود و این به این معنی است که سیستم شما باید بیشتر کار کند تا همان بازده را داشته باشد.
یافته ها نشان میدهند که بعد از 5 سال، دیگر شن ها نمی توانند کثیفی ها را به طور کامل پوشش دهند و آب در شست و شوی معکوس ، کاملا تمیز نمی شود. در نتیجه چرخه فیلتراسیون کوتاه تر شده و نیاز به شست و شوی معکوس بیشتر میشود.
فیلترهای شن و ماسه ای اتوماتیک بهترین گزینه برای استخر های شنا میباشند زیرا سیستم شست و شوی معکوس خودکار دارند. به این معنی که میتوانند برنامه ریزی شوند که چه زمانی شیر ها معکوس شوند، پس شویی انجام شود و دوباره شیر ها به حالت قبل باز گردند. این فیلتر ها بدون نیاز به اپراتور هستند اما هزینه ابتدایی بالاتری را دارند.
پارامترهای عملیاتی برای فیلترهای شنی تحت فشار
فیلترهای شنی تحت فشار اغلب در فشار کاری 2 تا 10 bar کار می کنند. افت فشار در بستر شن و ماسه تمیز، معمولا خیلی کم است اما محسوس می باشد و از طرف کارخانه سازنده و در کاتالوگ آن شرکت مشخص می باشد. این نوع فیلتر ذرات بسیار ریز را از آب می گیرد.
بسیاری از موارد وجود دارد که می تواند به سرعت روی فیلترها اثر گذاشته و آنها را مسدود کنند. فیلترهای شنی در استخرهایی که تازه گچ کاری شده باشند به سرعت مسدود می شوند. همچنین خاک، برگ، مواد زائد دیگر موجب کوتاه تر شدن چرخه فیلتراسیون گردند.
بدون یک ماده منعقد کننده، فیلتر های شنی، فقط برای جدا کردن مواد جامد درشت از آب در گردش موثر است. اما در صورت اضافه کردن یک ماده منعقد کننده، ماسه، صافی بسیار موثری خواهد شد که جهت جدا کردن مواد جامد معلق و باکتری ها برای یک تصفیه خوب مناسب میگردد.
آلوم (سولفات آلمینیوم )، ماده منعقد کننده معمول، قبل از فیلتر به داخل آب استخر تزریق میشود تا به خوبی مواد معلق آب را منعقد نموده و آن ها را به اجزاء بزرگتری که به راحتی توسط فیلتر جدا میگردند، تقسیم نماید. وقتی ماده منعقد کننده به آب اضافه شود، در اثر واکنش مواد قلیایی آب، یک ماده رسوبی غیر قابل انحلال ژله مانند موسوم به فلاک تشکیل میشود.
فلاک، مواد ارگانیک، ترکیبات رنگی و باکتری ها را به خود جذب کرده و به دام می اندازد. غربال ماسه ای فیلتر، این فلاک را از آب جدا میکند و نتیجتا آب زلال و تمیز از فیلتر خارج میگردد. یک مدت معین برای انجام واکنش شیمیایی باید قائل شد در غیر این صورت ممکن است فلاک در داخل استخر تشکیل گردیده و آب را کدر کند. بنابراین آلوم را باید طوری به مخزن مکش وارد کرد که فرصت لازم برای تشکیل فلاک موجود باشد.
ویژگی های فیلترهای شنی تحت فشار (شرکت پاکمن)
مزیتهای فیلتر شنی تحت فشار
کاربرد فیلترهای شنی :
دبی جریان بهینه در فیلترهای شنی تحت فشار (سرعت)
برای بیشتر شدن اثر فیلتر، باید مطمئن شد آب در دبی بهینه خود میباشد. مهم ترین یافته ها از تست ها نشان میدهد که سرعت بالای جریان روی فیلتراسیون و زمان لازم برای جمع کردن آلودگی ها تاثیر دارد.
سرعت بالای جریان، سبب کوتاه تر شدن زمان فیلتراسیون گشته و تصفیه را سخت تر میکند. "سرعت بالا" به معنی سرعتی بیش از حد معین در لوله می باشد که با ft/sec یا gpm/ft2آن را میسنجند. مثلا سرعت 10 fps سرعت بالایی است. این مقدار حدودا 70gpm در لوله PVC 1 اینچی و 100gpm برای لوله PVC 2 اینچی مطلوب میباشد.
برخی از تولیدکنندگان ادعا میکنند، سرعت بالاتر، تصفیه بهتر- ولی این چیزی مغایر با آن است که در عمل اتفاق میافتد. اگر شما در یک فیلتر جریان سریع آب را عبور دهید عملا فیلتر فرصت گرفتن میکروب ها و باکتری ها را نخواهد داشت. مشکل سرعت بالا این است که شما فقط جریان را از درون فیلتر میرانید بدون اینکه عمل خاصی روی آب انجام شود.
سرعت های پیشنهادی بین 5 تا 9 gpm/ft2 میباشد.
در اینجا اثرات منفی جریان با سرعت بالا را مورد بررسی قرار میدهیم:
جریان های سرعت بالا همچنین باعث فرسودگی شن و ماسه خواهند شد و زبری سطحشان را کم می کنند. در نتیجه شن ها باید عوض شوند.
برای بهترین نتیجه، سرعت جریان آب را تا حد ممکن پایین نگه دارید. پمپ های دور متغیر جدید راندمان خوبی برای ایجاد جریان در سیستم دارند. با افزایش نرخ های انرژی، این پمپ ها امروزه رایج شده اند و به شما این امکان را می دهند تا با فشار یک دکمه جریان را کنترل کنید.